LED TL’s zijn een mooie en eenvoudige manier voor het besparen op energieverbruik/energiekosten. Met de vervanging van de traditionele TL voor LED TL bespaart u in de meeste gevallen al direct meer dan de helft aan wattage. Wanneer u de ballast in uw TL armatuur uit het armatuur haalt komt hier al gauw nog eens 30% bovenop.

Traditionele TL vervangen voor LED TL buis

Het TL armatuur, ook wel lichtbak genoemd, is de lamp waar u de TL buizen indraait. Er zijn 2 type TL armaturen:

  • Traditionele TL armaturen
  • Hoogfrequent TL armaturen

U herkent het verschil doordat er bij het traditionele armatuur een starter aanwezig is en bij de hoogfrequente armatuur is er geen starter aanwezig.

De TL buis in het traditionele TL armatuur kunt u op 2 manieren vervangen:

  1. Traditionele starter vervangen voor een LED starter en daarbij de TL’s omwisselen
  2. TL’s omwisselen en de ballast in het TL armatuur verwijderen

Het hoogfrequente TL armatuur heeft geen starter. Hierbij moet je dus altijd de ballast uit het TL armatuur halen om de LED TL’s goed te laten functioneren.

Bij de LED TL buizen wordt standaard een LED starter meegeleverd.  Zie hieronder de tekeningen voor het vervangen van de TL buizen!

Hierboven heeft u ook de keuze voor professionele LED TL’s. Deze hebben nog meer lichtopbrengst per wattage/verbruik. Wij bevelen de standaard LED TL’s aan voor in de schuur, garage en (kleinere) bedrijfshallen.

Wanneer je een grote ruimte wilt verlichten met LED TL’s is het een overweging om voor de professionele variant te kiezen, qua aanschaf is deze iets duurder daartegenover staat een meer energiebesparing. Ter voorbeeld heeft de 120 cm lange TL buis tot 30% meer lichtopbrengst per wattage heeft dan de standaard LED TL.

Lichtbronnen

Rond

Rond