Railverlichting

Railverlichting kopen? Kies hieronder een categorie:

Railverlichting is verlichting die je vaak ziet in winkels, horeca en showrooms. Maar ook thuis is railverlichting een goede en gemakkelijk oplossing om je kamer te verlichten. Railverlichting wordt gebruikt omdat het makkelijk te monteren is en daarnaast ook erg gebruiksvriendelijk is. Je bepaalt zelf de vorm waarin je de railverlichting aan het plafond aanbrengt doordat je de rail kan vervormen en verlengen met hoekkoppelstukjes en nieuwe stukken rails. Ook het aantal spotjes dat je gebruikt is eenvoudig aan te passen. Je kan altijd spotjes toevoegen en je kan de spotjes op de rail ook makkelijk verplaatsen. Ons aanbod aan railverlichting bestaat uit rails, accessoires en spotjes voor 1-fase, 2-fase en 3-fase railverlichting. Klik op hier om meer te weten te komen over de verschillende tussen de fase railverlichting.

2-fase railverlichting

Met slechts één stroomaansluiting ruimtes met hoeken, nissen of schuine stukken effectief verlichten? Dit kan met het gebruik van 2-fase railsysteem verlichting. Met de 2-fase-railverlichting kan je de rails door de gehele kamer laten lopen. Met behulp van spots en hanglampen op willekeurige plekken van de rails, verlicht je doelgericht donkere ruimtes. Het 2-fase verlichting railsysteem maakt het mogelijk twee verlichtingsgroepen op één stroomaansluiting aan te sluiten, dit heeft als voordeel dat verlichtingsgroepen apart van elkaar geschakeld of gedimd kunnen worden.

 

3-fase railverlichting

Met een 3-fase railsysteem verlichting kan je drie verschillende circuits maken op de rails. Per railspot en raillamp kan je aangeven of de lamp op fase 1, 2 of 3 moet functioneren. Zo kan je eenvoudig 1 railsysteem installeren op 1 stroompunt en toch 3 aparte schakelaars toepassen. Het is ook mogelijk om alle lampen op een 3-fase rail in één keer te bedienen als ze op dezelfde fase staan. Hierbij kan je de mogelijkheid open houden om in de toekomst de lampen apart van elkaar te bedienen. Om je goed op weg te helpen hebben wij alle relevante informatie verzameld en op een rij gezet. Zo is het mogelijk om alle drie ook apart te bedienen. De 3-fase rail is dan ook handig als je niet altijd alle railverlichting (aan alle kanten) aan wil hebben staan. 3-fase spanningsrail verlichting wordt voornamelijk toegepast in bedrijfsruimtes.

  •  

Wat zijn de verschillen tussen 1-fase en 3-fase railverlichting?

Het grootste verschil is dat je bij de 1-fase railverlichting maximaal 1 schakelaar en 1 dimmer kan aansluiten en je bij de 3-fase railverlichting maximaal 3 schakelaar en 3 dimmers kan aansluiten. Een 3-fase rail heeft interne geleiders: nuldraad, 1-fasedraad, 2-fasedraad, 3-fasedraad en aarddraad. Per spotje op de rail stel je in of je de lamp in groep 1, 2, 3 of uit wil. Per groep kan je een schakelaar of dimmer aansluiten. Zo kan het zijn dat je na sluitingstijd alleen de lampen bij het winkelraam aan wil laten. In dat geval stel je alle spotjes bij het raam in op groep 1 en schakel je de overige groepen ’s avonds uit.

Bij 1-fase railverlichting heb je 1 schakelaar en 1 dimmer. Zo bedien je dus alle lampen op de rails tegelijk. Met 2-fase railverlichting heb je 2 schakelaar en 2 dimmers waardoor je 2 groepen kan instellen.

De 1-fase rail is plat. Het formaat is 36 mm breed en 18 mm hoog. De 3-fase railverlichting is 33 mm breed en 35 mm hoog.

Voordelen van 3-fase verlichting

Je kan 3 circuits apart bedienen
Er is meer keuze in armaturen en onderdelen dan bij 1-fase
3-fase is makkelijker te installeren dan 1-fase en daarbij steviger en stabieler
3-fase rail kan ook gebruikt worden als 1-fase en 2-fase
Er kan 3 keer zoveel vermogen gecreëerd worden

Voordelen 1-fase verlichting

Goedkoper dan 2-fase of 3-fase railverlichting
1-fase spots zijn verfijnder omdat ze geen knop hebben waarmee je de groep bepaalt

 

Tips bij installatie railverlichting

De ideale hoogte van een spanningsrail ligt tussen de 2,4 en 3 meter. Een te lage rail zorgt voor een minder ruimtelijk gevoel. Houd er ook rekening mee dat de spots ook nog tussen de 20 en 30 cm zullen uitsteken. Bij een te hoge rail is het lastig om wanden, stellingen of dergelijke goed uit te lichten. In hoge ruimtes is het mogelijk om de rail aan staaldraad op te hangen. Wij leveren hiervoor kant-en-klare sets, waardoor het zeer eenvoudig is om de rail te monteren.

De rail kan direct aan het plafond worden opgehangen door middel van plafondbeugels, deze kunnen rechtstreeks worden vast gemaakt aan het plafond. Uitgaande van één plafondbeugel per twee meter rails. Meet van te voren goed waar de plafondbeugels komen te hangen, hier komt immers de rails in. Wil je de rail ophangen? Gebruik hiervoor een ophangset.

Benodigdheden voor een rail van 4 meter:
- 1x aansluitdoos. Let op, aarde links of rechts
- 1x de rails van 4 meter
- 3x plafondbeugel
- 1x eindstuk
- Het aantal railspots wat aan de rail komt te hangen

 

Blogs over railsysteem verlichting

1-fase railverlichting is te bedienen met 1 schakelaar (of dimmer) en de 3 fase railverlichting met 3 schakelaars (of dimmers).

  •  

Lichtkleur railverlichting kiezen

De kleurtemperatuur van LED verlichting wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. Over het algemeen wordt 3000K warm wit het meest gebruikt in winkels. 

Warm wit licht wordt gemeten van 2400K tot 3000K

Helder wit licht wordt gemeten rond 4000K tot 4500K

Koud wit licht wordt gemeten rond de 5000K tot 6000K